Jeste li znali da bolesti jetre utiču na kožu, kosu, nokte i sveukupno zdravlje? Evo na šta treba obratiti pažnju i kako povesti više računa da poboljšate kvalitet života i do toga ne dođe.

Znajući da je jetra odgovorna za uklanjanje nečistoća iz tela, da služi kao filter krvi, skladište masti, šećera i minerala, svaka neregularnost u njenom radu, utiče i odražava se na opšte zdravlje i izgled kože, kose i noktiju.

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem telu, pomaže u borbi protiv infekcija i čisti krv. Takođe pomaže u probavi hrane i skladišti energiju za kada nam je potrebna. Zdrava jetra ima neverovatnu sposobnost da se vraća ili regeneriše kada je oštećena. Sve što spreči jetru da radi svoj posao – ili da se obnavlja nakon povrede – može uticati na kvalitet života i dovesti ga u opasnost. Pored toga, jetra je neophodna za regulaciju probavnog sistema i zdrav rad bubrega, ali ni sama koža, kosa, nokti nisu izuzetak.

Jetra i koža

Uticaj jetre na kožu najpre se vidi kad funkcija jetre počne da usporava. To je zato što je koža, nalik na bubrege i jetru, poznata kao organ koji eliminiše toksine iz organizma. U slučaju oštećenja jetre i njene nepravilne funkcije, može doći do promena na koži kao što su akne, ekcemi i ostali upalni procesi i iritacije. To je zato što jetra, usled nepotpunog ili preteranog rada, nije u stanju da eliminiše toksine koji onda moraju da pronađu alternativne načine, poput znoja, a on opet izlazi kroz kožu. Ako je krvotok opterećen toksinima i svim onim što unosimo kroz hranu, piće, alkohol, pušenje, oni moraju izaći kroz pore, a to često dovodi do njihovog začepljenja, čime se izazivaju iritacije i različiti upalni procesi.

Zaključak? Zdrava jetra znači i zdravu kožu. Promene životnih navika, zdravija ishrana i redovno vežbanje osiguravaju da jetra funkcioniše neometano i pravilno.

Jetra i kosa

Bolest jetre može da utiče na rast kose i pokrene početak gubitka kose. Usled toga, svako nepravilno funkcionisanje jetre utiče na sve metaboličke sisteme, uključujući varenje i unošenje vitamina rastvorljivih u masti, presudne elemente za zdrav rast kose.

Nepravilna ishrana, ishrana bogata lošim mastima, prekomeran unos šećera su neki od načina koji povećavaju DHT (dihidrotestosteron) – aktivnu formu testosterona koji poseduju oba pola i čiji poremećaj koncentracije dovodi do gubitka kose. Kakve to veze ima sa jetrom? Pa, upravo jetra razlaže testosteron iz kojeg nastaje DHT. U slučaju poremećaja jetre, DHT se oslobađa u krvotok i tako dolazi do kože, uzrokujući opadanje kose.

Zaključak? Za zdravu kosu, kožu i sveukupno zdravlje  neophodno je učiniti sve što je u našoj moći da jetru održavamo zdravom i u pravilnoj funkciji. Jedan od načina, pored onih koji su opisani u prethodnom tekstu, jeste i korišćenje preparata i dodataka ishrani koji pomažu u prevenciji i zaštiti jetre od oboljenja. Hepalife, uz savete lekara, primenu zdravih navika života i pravilan način ishrane, mogu doprineti poboljšanju funkcije jetre i ukloniti neke od simptoma otežanog rada.

Jetra i nokti

Promene u boji, teksturi i obliku noktiju mogu ukazivati na izvesne probleme u organizmu, između ostalog sa jetrom. Zdravi nokti su ružičaste boje dok promene (ne uvek) omgu ukazivati i na neke unutrašnje probleme. Tako, na primer, bledi nokti (pored anemije) mogu ukazivati i na bolesti jetre, jer je jetri potrebno vreme kako bi proizvela dovoljno proteina u krvi. Isto tako, bele pruge na noktima, pored problema sa bubrezima, mogu ukazivati i na neregularnosti u radu jetre.

Ako primetite ove promene na noktima, a niste sigurni u svoje zdravlje, preporuka je uvek da se konsultujete sa svojim lekarom.

Jetra i probava

Ako znamo da je jetra od presudnog značaja za razgradnju masti i proizvodnju žuči, svaka neregularnost u njenom radu odražava se i na pravilan rad probavnog sistema. Usled toga, mogu se pojaviti sledeći simptomi: zatvor, nadimanje i dijareja. Sve što jedemo i pijemo dolazi do jetre na obradu i detoksikaciju i zato je važno da sve ono što unosimo u svoj organizam bude zdravo, nutritivno ispravno i bogato hranljivim vitaminima i mineralima. Nezdrava hrana može dovesti do upalnih procesa usled nagomilanih toksina koje jetra ne stiže da razloži i tako uzrokuje probavne tegobe.

Kako jetra utiče na ostale simptome zbog kojih potražimo savet apotekara ili lekara?

Kao što smo na početku naveli, jetra utiče na sveukupno zdravlje svakog čoveka. Jedna od značajnih funkcija jetre je i da reguliše nivo šećera u krvi. U slučaju spore funkcije jetre, dolazi do neregularnog nivoa šećera u krvi, što opet dovodi do smanjenog ili povišenog nivoa energije, hroničnog umora, poremećaja spavanja i apetita.

Takođe, može biti uočljivija sklonost za slatkišima i, uopšte, hranom sa visokim nivoom ugljenih hidrata, a to opet ima za posledicu promenu u izgledu i kvalitetu kože i tena.

Preporuke stručnjaka

Jeste li znali da godišnje u svetu:

  • od bolesti jetre umre oko 2 miliona ljudi?
  • od komplikacija uzrokovanih cirozom jetre umre oko 1 milion ljudi?
  • od virusnog hepatitisa i hepatocelularnog raka jetre umre oko 1 milion ljudi?

Problemi sa jetrom postaju gorući problem, kod nas i u svetu. Preporuke američke Mayo klinike navode sledeće korake u zaštiti jetre, prevenciji oštećenja i obolenja koja izazivaju probleme po naše zdravlje.

Konzumirajte alkohol u umerenim količinama. Za zdrave odrasle osobe to znači do jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce. Prekomerni unos alkohola definisan je kao više od osam pića nedeljno za žene i više od 15 pića nedeljno za muškarce.

Izbegavajte rizično ponašanje. Koristite kondom tokom seksa. Ako odlučite da imate tetovaže ili pirsinge na telu, budite izbirljivi prema čistoći i bezbednosti prilikom odabira salona za tetovažu. Ukoliko morate da koristite igle, uvek ih koristite nove i samo za jednokratnu upotrebu.

Vakcinišite se. Ako imate povećan rizik od zaraze hepatitisom ili ako ste već zaraženi bilo kojim oblikom virusa hepatitisa, razgovarajte sa lekarom o dobijanju vakcina protiv hepatitisa A i hepatitisa B.

Pametno sa lekovima. Lekove na recept i bez recepta uzimajte samo po potrebi i samo u preporučenim dozama. Ne mešajte lekove i alkohol. Pre upotrebe dijetetskih suplemenata ili lekova bez recepta konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Izbegavajte kontakt sa krvlju i telesnim tečnostima drugih ljudi. Virusi hepatitisa mogu se širiti preko krvi i krvnih produkata, ali i preko drugih telesnih tečnosti ukoliko dođu u dodir sa nekom ranicom na koži ili na neki način uđu u organizam.

Pravilno koristite hranu. Temeljito operite ruke pre jela ili pripreme hrane. Ako putujete u zemlje u razvoju, pijte flaširanu vodu, perite ruke i perite zube.

Vodite računa o aerosolnim sprejevima. Obavezno koristite ove proizvode u dobro provetrenom prostoru i nosite masku prilikom prskanja insekticidima, fungicidima, bojama i drugim otrovnim hemikalijama. Uvek sledite uputstva proizvođača.

Zaštitite svoju kožu. Kada koristite insekticide i druge toksične hemikalije, nosite rukavice, duge rukave, kapu i masku kako se hemikalije ne bi apsorbovale kroz vašu kožu.

Detoks. Detoksikacija jetre spada u popularne i često preporučene načine za oporavak i regeneraciju ovog važnog organa. Kako joj je primarna funkcija čišćenje organizma od toksina, i samoj jetri je povremeno potrebno da se od istih oslobodi. U tu svrhu rade se program detoksikacije, bilo kroz dodatke ishrane ili dijetetskih suplemenata, detoks dijete i promene načina ishrane.

Održavajte zdravu (optimalnu) telesnu težinu. Gojaznost može prouzrokovati nealkoholnu masnu bolest jetre.

Imate pitanje? Pošaljite nam mail.