Kakvo je oboljenje masna jetra, kako nastaje, koliko je ozbiljna i kako se leči? Ovo su neka od pitanja na koja dajemo odgovor i pomažemo u boljem razumevanju ovog stanja koje nije vezano samo i isključivo za preterani unos alkohola.

Šta je masna jetra?

Da bi razumeli pojam masna jetra, treba istaći da je sama jetra najveći organ u ljudskom telu, zaslužan za normalno funkcionisanje ljudskog metabilozma i očuvanje sveukupnog zdravlja.

Bolest masne jetre ili, kako lekari znaju da kažu, steatoza jetre, znači da imate dodatnu masnoću u ovom organu. Izraženo u procentima, ako se više od 5% zapremine jetre sastoji od masti, može se reći da je u pitanju masna jetra. U većini slučajeva, ne stvara ozbiljnije probleme, međutim, ponekad može dovesti i do ozbiljnih oštećenja jetre. Važno je dodati da postoje dva glavna oblika masne bolesti jetre:

 • Nealkoholna masna jetra: nakupljanje masti u jetri koja nije povezana sa konzumiranjem alkohola i smatra se najčećom hroničnom bolesti jetre kod odraslih.
 • Alkoholna masna jetra: nakupljanje masti u jetri zbog konzumiranja velikih količina alkohola (više od jednog pića dnevno za žene i više od dva pića dnevno za muškarce).

Nealkoholna masna jetra

Nealkoholna masna jetra (NAFLD) je stanje koje je uglavnom prisutno kod gojaznih i osoba koje imaju prekomernu težinu, povišen holesterol i/ili trigliceride. Ujedno, NAFLD je i najčešći oblik bolesti jetre kod dece koji se – samo u poslednjih 20 godina – udvostručio. Rane faze nealkoholne masne jetre uglavnom prolaze bez posledica međutim, ako se bolest ne leči, može dovesti do ozviljnijih stanja i oštećenja. Postoji 4 tipa ovog oboljenja koje lekari razlikuju:

 • Nealkoholna masna jetra ili steatoza – uglavnom bezopasna nakupljanja masti u ćelijama jetre koja se otkrivaju samo tokom ispitivanja koja nisu inicijalno vezana za otkrivanje bolesti
 • Nealkoholni steatohepatitis – ozbiljniji oblik nealkoholne masne jetre koji se ogleda u upali jetre
 • Fibroza – stanje koje izaziva kontinuiranu i upornu upalu koja izaziva ožiljke na jetri i obližnim krvnim sudovima
 • Ciroza – najteža faza oboljenja masne jetre koja se javlja nakon godina upalnih procesa, jetra se smanjuje, ožiljak je sve prisutniji i veći i stvara se trajno oštećenje koje može dovesti do prekida rada ovog organa.

Alkoholna masna jetra

Bolest jetre izazvana alkoholom (AFLD) predstavlja stanje izazvano prekomernom upotrebom alkohola. Zove se još i tiha bolest jer ima malo ili nimalo simptoma. Umor, bolovi u desnoj strani stomaka neki su od simptoma koji se vezuju za alkoholnu masnu jetru, što ujedno predstavlja i prve stadijume bolesti jetre izazvane alkoholom. Teže faze uključuju i:

 • Uvećanu jetru
 • Alkoholni hepatitis
 • Alkoholnu cirozu jetre

Simptomi masne jetre

U oba slučaja, bilo da sumnjate ili imate masnu jetru, neki od simptoma za uzbunu i obraćanje lekaru (a prema preporukama WebMD) su:

 • Natečen stomak
 • Uvećani krvni sudovi pod kožom
 • Uvećane grudi kod muškaraca
 • Crveni dlanovi
 • Svrab kože
 • Žutica
 • Povišena temperatura 38 i više

Simptomi takođe uključuju i slabost, umor, vrtoglavicu, bol u stomaku, gubitak apetita i/ili kilaže. Ono što se preporučuje u ovakvim situacijama jeste obavezna poseta lekaru radi uspostavljanja dijagnoze i testiranja.

Treba pomenuti da jetra ne boli, što dodatno otežava uspostavljanje dijagnoze. Naime, jetra kao organ nema receptore za bol i ono što osetite u predelu jetre ili je bol u stomaku ili ako se membrana koja okružuje jetru upali ili povredi. Pa ipak, kad i ako do bola dođe, obično je u pitanju poodmaklo oštećenje jetre na šta treba blagovremeno i što pre reagovati.

Da bi se utvrdilo da li osoba ima masnu jetru, rade se na prvom mestu laboratorijske analize krvi gde se na osnovu određenih parametara utvrđuje postoje li promene na jetri. Ovu metodu prate ultrazvučni pregled, kao i snimanje skenerom i magnetnom rezonancom, nekad i biopsija jetre, kako bi se precizno utvrdila i uspostavila dijagnoza. Ipak, ultrazvučni pregledi su u stanju da dijagnostikuju masnu jetru tek u slučaju kad ona sadrži čak 30% masti, što je poodmakli stepen oboljenja. Pouzdaniji način detekcije promena i oboljenja jetre jeste analiza transaminaza – enzima koji su u krvi uobičajeno prisutni u niskim koncentracijama. Njihov skok obično ukazuje na to da je došlo do oštećenja ili bolesti jetre.

Kako se leči masna jetra?

Važno je istaći da ne postoji konkretna i jasno definisana terapija u lečenju masne jetre. Najčešće se pristupa lečenju stanja i uzroka koji dovode do ovog oboljenja, a što podrazumeva:

 • Promenu načina ishrane
 • Adekvatnu fizičku aktivnost
 • Promenu stila života
 • Redovne kontrole
 • Prestanak konzumacije alkohola

U slučaju ozbiljnijeg oštećenja jetre, delimičnog ili potpunog prestanka rada, jedino rešenje je transplatacija jetre.

Takođe, jedan od načina za prevenciju masne jetre, njenu zaštitu i bolje funkcionisanje jeste kroz upotrebu hepatoprotektora kao što je Hepalife. Ovaj preparat, uz promenu životnog stila, može u velikoj meri rasteretiti jetru, doprineti poboljšanju njene funkcije i ukloniti simptome.

Faktori rizika masne jetre

Za alkoholnu masnu jetru faktor rizika je prekomeran unos alkohola. Za nealkoholnu masnu jetru, u faktore rizika ubrajaju se i:

 • Prekomerna težina
 • Insulinska rezistencija
 • Dijabetes
 • Hronični virusni hepatitis, hepatitis C
 • Godine
 • Visok nivo holesterola i triglicerida
 • Sindrom policističnih jajnika
 • Povišen krvni pritisak

Masna jetra – uzroci

Neadekvatna i loša ishrana, prekomeran unos alkohola, učestala ili duga upotreba lekova, bolesti poput kamena u žuči ili virusnog hepatitisa neki su od najčešćih uzroka za pojavu masne jetre. Spremanje nezdrave hrane i unos viška kalorija uzrokuje stvaranje masti u jetri. U tom slučaju, jetra nekad ne uspeva da procesuira i razgrađuje masti kao što uobičajeno treba pa tako dolazi do nagomilavanja koja izazivaju masnu jetru. Osobe koje pate od dijabetesa imaju višak triglicerida, kilograma ili su gojazni imaju tendenciju razvijanja masne jetre.

Pored toga, loša ishrana u nekim slučajevima izaziva malapsorpciju, poremećaj koji se ogleda u nedovoljnom prikupljanju i apsorpciji hranljivih materija kao što su aminokiseline, zdrave masti, vitamini i slično. To opet za rezultat ima smanjenje hranljivih sastojaka u krvi, gastrointestinalne smetnje i poremećaj u varenju, a naročito ometa pravilan rad i funkciju jetre. Ako imate ili sumnjate na ove simptome, vrlo verovatno da imate problem sa jetrom i neophodno je obratiti se lekaru i definisati jasnu terapiju, kao i bolji način ishrane uz preporučene dodatke istoj.

Nepravilan rad jetre može uzrokovati i pojavu kamena u žuči, usled nagomilanih masti koje se, nekad i godinama, nagomilavaju. Loša ishrana i visok nivo holesterola u krvi direktan su uzrok nastanka kamena u žuči i problema sa jetrom. Isto tako, dugotrajno i često gladovanje (dijete) prouzrokuje preterano lučenje holesterola u žuči, a što za rezultat ima stvaranje kamenja.

Nekad i dugotrajna upotreba lekova (kao i zloupotreba droga) može negativno uticati na funkciju i dovesti do poremećaja i bolesti jetre. Terapijski lekovi kod hroničnih ili opasnih bolesti, određeni antibiotici i lekovi protiv bolova spadaju u grupu lekova koje povećavaju rizik od oboljevanja jetre.

Preporuke stručnjaka

Ono u čemu se svi lekari slažu jeste da je za zdravu jetru i borbu protiv masne jetre neophodan zdrav način života i stvaranje zdravi(ji)h navika. Redovna fizička aktivnost, vožnja biciklom, šetnje, aerobne vežbe – sve to doprinosi boljem radu i očuvanju jetre i samog organizma. Raznovrsna ishrana, dosta svežeg voća i povrća, integralne žitarice i zdrave masti (maslinovo ulje, orašasti plodovi, riba) blagotvorno deluju na rad jetre i očuvanje sveukupnog zdravlja.

Takođe, redovna kontrola šećera u krvi, holesterola i korišćenje adekvatnih lekova za održavanje optimuma su od ključne važnosti. Kao i održavanje telesne težine na optimumu i vođenje računa da ne dođe do gojaznosti.

Imate dodatnih pitanja? Kontaktirajte nas mailom.